Jeanette Ovesson (M), kommunalråd i Simrishamn, välkomnar de hävda reserestriktionerna. Foto: Gunilla Fritze

Simrishamns kommunalråd välkomnar slopade reserestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Reserestriktionerna inom Sverige hävs från den 13 juni för symptomfria personer, meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff på torsdagen.

– Ett bra och tydligt besked, kommenterar Jeanette Ovesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Simrishamn. 

Simrishamn är en av de skånska kommuner där näringslivet är beroende av turister. 

– Många av företagen drar in årets “skörd” under turistsäsongen. Om reseförbudet fortsatt gälla hade det varit en katastrof för många företag, säger Jeanette Ovesson. 

Hon pekar ut hotell- och restaurangbranschen som tydliga exempel. 

– Under våren har det gått riktigt dåligt för dem. 

Försökt underlätta

Simrishamn har, liksom många andra kommuner, försökt underlätta för företagen genom att bland annat att se över avgifter och förlänga betalningstiden på fakturor. Det hävda reseförbudet innebär nu ekonomiska lättnader.

Samtidigt meddelar regeringen att övriga restriktioner finns kvar, som social distansering. Statsminister Stefan Löfven konstaterar att pandemiläget är fortsatt allvarligt. 

– Det är klart att det finns en oro hos en del invånare över att det kommer massor av människor som skulle kunna sprida smitta, säger Jeanette Ovesson.

– Därför har vi förstärkt med information och affischer på olika platser med vilka restriktioner som gäller. Vi kommer även att ha feriearbetare ute på stan för att informera. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.