Polisen har upprättat över hundra anmälningar för brott mot alkohollagen från Statsparken i Lund. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen: ”Ett bra facit efter relativt hög berusningsgrad”

Uppdaterad
Publicerad

På söndagskvällen hade de flesta yngre valborgsfirarna lämnat stadsparken i Lund. Ett hundratal anmälningar om brott mot alkohollagen ramlade in till polisen i samband med firandet. Två personer greps misstänkta för sexuellt ofredande.

– Det är en 16-åring som ska ha tafsat på en kvinna och en man som ska ha stått och onanerat vid Mejeriet, säger Calle Persson, informatör på polisen.

Utöver det hade ett hundratal anmälningar om brott mot alkohollagen upprättats redan innan klockan tre på eftermiddagen i Lund. På söndagskvällen låg siffran kvar på ungefär samma nivå, uppger polisen.

–De flesta lämnar parken vid fyratiden. Med 30 000 personer och en relativt hög berusningsgrad så  är det ett ganska bra facit, säger Calle Persson.

Ett tiotal personer hade på eftermiddagen också blivit omhändertagna för fylleri, en handfull för ordningsstörning och två personer hade blivit utsatta för personrån, enligt polisen.

Extra resurser

Polisen hade under dagen extra fokus på stadsparken i Lund, där extra resurser hade satts in.

– Vi har resurser för att alla ska ha det så trevligt som möjligt och ingen ska komma till skada, säger Calle Persson.

Nytt för i år är att polisen har satt upp övervakningskameror.

– Vi har fått tillstånd. När det inträffar något brott är det ju bra att ha tillgång till de här kamerorna när det är så mycket personer på plats, säger Calle Persson.

Familjära majbål

I övriga delarna av länet har det varit en hyfsat lugn valborg, med några enstaka trafikolyckor och bränder. Och Calle Persson förväntar sig inte något extraordinärt för resten av kvällen.

– Lugnt med alkohol brukar det väl inte vara i resten av länet heller, men majbålen brukar vara rätt så familjära, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.