Jens Malmhagen, driftschef, hoppas att spaanläggningen ska bli en ny ”magnet” på konferensmarknaden. Foto: Calle Berglund

Själsligt spa ska frälsa kyrkans konferensgård

Uppdaterad
Publicerad

På stiftsgården Åkersberg i Höör kommer besökarna att kunna höra kyrkklockorna ringa när de går mot poolen i badrockar som liknar munkkåpor. Där bygger nämligen gårdens stiftelse en egen spaanläggning på uppdrag av Svenska kyrkan.

Tanken på ”ett hus för kroppslig och själslig avkoppling” fick stiftsgårdens styrelse under ett möte om hur verksamheten ska kunna utvecklas på en tuff konferensmarknad. Med tiden blev kopplingen mellan andlighet och kroppsvård allt tydligare.

– Paulus säger ju att du ska ta hand om ditt tempel, som är din kropp. Att gå till kyrkan och vara med på gudstjänsten är ett sätt att ta hand om sitt inre. Men vi måste även ta hand om det fysiska och då är spa ett sätt, säger prästen Pelle Sundelin som också är chef för Stiftsgården Åkersberg.

Höör
Pelle Sundelin präst och chef på Stiftsgården Åkersberg. Foto: Calle Berglund

”Detta är vår magnet”

Lunds stift har drivit gården via en stiftelse sedan 1993. Varje år besöker både företag, konfirmander och pensionärsgrupper Åkersberg. Men nu ska även allmänheten lockas med varma bad, bastu och behandlingar.

– Vi är mycket konferensgård och den marknaden har inte ökat den senaste åren medan konkurrensen har gjort det. Detta är vår magnet för kunna finnas kvar i ett längre lopp, säger driftschefen Jens Malmhagen.

Betalas med ett lån

Beslutet om investeringen togs i Lunds stiftsstyrelse, som lånar ut 30 miljoner kronor till stiftelsen för anläggningen på Åkersberg. I maj förra året började byggandet och i oktober i år öppnar spaet för besökare. Några veckor innan jul besöker biskopen Johan Tyrberg invigningen.

Badrockarna som nu ska beställas kommer att likna munkkåpor. I dem kommer besökarna kunna höra kyrkklockorna ringa när de går mot poolen eller kapellet alldeles bredvid.

– Vi kommer att bygga en gång in till kapellet där vi erbjuder meditation, tankar mot natten och tankar för dagen som är frivilliga att gå på, säger Pelle Sundelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höör

Mer i ämnet