Patient skickades i taxi mellan avdelningar – tog sitt liv

Publicerad

En man som två gånger försökt ta sitt liv skickades ensam i taxi från en vårdavdelning till en annan på Skånes universitetssjukhus. När taxin kom fram avvek mannen och begick självmord. Nu kritiseras vårdgivaren av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Patienten vårdades på kirurgen på SUS i Malmö efter ett allvarligt självmordsförsök. Allt eftersom effekterna av de smärtstillande läkemedlen avtog fick mannen mer och mer ångest enligt mamman som gjort anmälan, något som anhöriga försökte uppmärksamma vårdpersonalen på. Trots det kontrollerades inte hur mannen mådde psykiskt och han skickades ensam i en taxi till den psykiatriska avdelning i Lund där han skulle få fortsatt vård. När taxin kom fram till Lund avvek mannen och hittades senare död utanför sjukhusområdet. Han hade tagit sitt liv.

IVO skriver i sitt beslut att patienten inte fått en god och säker vård. Mannens psykiska mående borde ha utvärderats bättre med tanke på hans sjukdomshistoria och den information som närstående gav, menar man. Att han dessutom skickades ensam i en taxi mellan sjukhusavdelningarna var inte patientsäkert.

– Vår bedömning är att det inte var ett patientsäkert transportsätt. Vad som är säkert måste bedömas individuellt i varje fall, säger Marlene Nilsson, inspektör på Ivo till Nyhetsbyrån Siren.

Öka kunskapen om självmord

På Skånes universitetssjukhus har händelsen anmälts enligt lex Maria. En egen utredning visar att personalen utgick från mannens fysiska hälsa och inte psykiska, när sjukresa beställdes, något som var fel. Nu har sjukhuset satt in åtgärder för att öka kunskapen om självmord och för att få en bättre samverkan mellan vårdenheter och mellan vården och anhöriga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer