Sjöräddningssällskapet larmas ut till allt från badleksaker på drift till havererade båtar. Foto: Henrik Nordell

Skånes sjöräddare jobbar för högtryck i sommar

Publicerad

Hundratals personer i länet arbetar ideellt för att rädda liv till havs. Förra året larmades Sjöräddningssällskapet i Skåne ut totalt 229 gånger.

Under sommaren arbetar de frivilliga sjöräddarna för högtryck. Badleksaker på drift, där man befarar att någon drivit ut till havs, samt brinnande båtar har lett till stora insatser längs den skånska kusten.

Mellan år 2017 och år 2018 ökade antalet räddningsinsatser i Skåne från 207 till 229. Även nationellt sett skedde en ökning av antalet larm om fara för liv till sjöss. Detta år ser inte ut att ske någon minskning, enligt preliminär statistik.

– I år har vi haft många flytleksaker som flutit iväg, segelbåtar som stått på grund och personer som hållit på att drunkna, säger Iréne Sachse, befälhavare vid stationen i Åhus.

Jour dygnet runt

De båtägare som hamnar i nöd larmar antingen SOS eller Sjö- och flygräddningscentralen. Därifrån skickas larmet vidare till Sjöräddningssällskapet. Inom 15 minuter ska de ge sig iväg. Sjöräddarna har jour året runt, hela dygnet.

– Eftersom att jag arbetar som ambulanssjukvårdare är det naturligt för mig att fortsätta hjälpa andra människor även när jag är ledig, säger Iréne Sachse.

”Ha flytväst och mobil”

För att fira de totalt 2 200  sjöräddarna i landet håller ett flertal stationer öppet hus under dagen (se faktaruta). Åhus är inte en av dessa, men de frivilliga sjöräddarna där tycker ändå att det är viktigt att visa upp organisationens arbete.

– De som kommer förbi stationen säger att det är jättebra att vi finns och att de känner sig trygga, säger Iréne Sachse.

Har du något råd till båtägare i sommar?

– Ha flytvästar och mobiltelefon med er och lampor om det är mörkt. Ifall det försvinner badleksaker ut på havet och det inte finns någon i, ring då till SOS eller Sjöräddningscentralen och meddela. Då behöver man inte lägga enorma resurser på den typen av larm, säger Iréne Saschse.

Här firas Sjöräddningssällskapets dag i Skåne

Visa

RS Råå: Sjöräddarna deltar på Fiskelägets dag där du kan titta på räddningsbåtarna klockan 09.00 till 12.00.

RS Torekov: Från klockan 13.00 kan du titta på räddningsbåtarna. Klockan 15.00 genomförs det en sjöräddningsuppvisning.

RS Ystad: Sjöräddarna finns på plats vid Hjortenbryggan i Ystad Marina klockan 11.00 till 14.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer