Foto: Johan Nilsson/TT

Sju patienter fick allvarliga infektioner efter ryggkirurgi i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Sju patienter som genomgått ryggoperationer vid Skånes universitetssjukhus i Malmö under hösten, har drabbats av djupa infektioner.

– Det här är allvarligt och vi beklagar det här och tycker inte alls att det är bra. Men det är bra att verksamheten upptäcker de här fallen så att vi kan ta itu med problemet, säger Marie Ekberg, chefläkare på SUS.

SUS Malmö genomför nu en utredning tillsammans med Vårdhygien och Regionfastigheter för att hitta orsaken till problemet. Bland annat undersöks luftkvaliteten i lokalerna samt de rutiner som används för att förebygga infektioner.

Vad innebär det för patienterna att ha drabbats av djupa infektioner?

För de här patienterna har det inneburit att de har behövt omopereras.

Hur har omoperationerna gått?

– Eftersom utredning pågår vill jag inte uttala mig om de enskilda fallen, säger Marie Ekberg.

Samtliga patienter kontaktas

Enligt chefläkaren har fem av de sju drabbade patienterna varit svårt sjuka och fått akut kirurgi på sjukhuset. Vad som orsakat att just dessa patienter fått allvarliga infektioner är ännu för tidigt att säga.

– Det kan vara olika orsaker som vi inte vet i nuläget. Men vi vill naturligtvis gå till botten med det här, säger Marie Ekberg.

Även de cirka 150 patienter som opererats på de aktuella operationssalarna under oktober och november 2017 kommer att kontaktas i samband med utredningen.

Under utredningen flyttas infektionskänslig kirurgi till andra operationssalar. Inga motsvarande avvikelser har kunnat konstateras för andra typer av operationer.

– Det finns alltid risk med att bli opererad. Infektionsrisk följer med alla operationer. Men ortopedin följer sin infektionsfrekvens noga och det är därför som vi också kunnat upptäcka det här. Frekvensen av infektioner efter ryggoperation på SUS är fortsatt låg i en internationell jämförelse, säger Marie Ekberg, chefläkare på SUS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.