Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: Emil Langvad/TT

Sju coronasmittades på vårdavdelning – två avled

Uppdaterad
Publicerad

Sju patienter på SUS i Lund blev sjuka i covid-19 medan de låg på en infektionsavdelning och två av dem dog till följd av viruset. Patienterna kan ha smittats på grund av bristande rutiner och sjukhuset anmäler därför händelsen till IVO.

Skånes universitetssjukhus lex Maria-anmäler att sju patienter blev sjuka i covid-19 medan de var inlagda på en vårdavdelning under perioden 10 maj till 2 juni i år.

– Att patienter smittas inne på sjukhuset är naturligtvis allvarligt och vi anmäler det inträffade eftersom vi inte kan utesluta att utbrottet på avdelningen hade kunnat förhindras om vi hade haft andra rutiner för skyddsutrustning, säger Maria Josephson, verksamhetschef på SUS.

De som smittades var i åldern 75-95 år och två av dem avled i sviterna av virussjukdomen.

– Det som hänt är mycket olyckligt och jag känner med patienterna, familjerna och andra närstående, säger Maria Josephson.

Rutinerna ändrades efter utbrottet

På infektionsavdelningen där utbrottet skedde vårdades både covid-19-patienter och patienter med andra infektionssjukdomar. När coronautbrottet upptäcktes vidtogs flera åtgärder.

– Vi införde ett omedelbart intagningsstopp av nya patienter, vi stärkte de vårdhygieniska rutinerna och införde munskydd vid alla patientmöten, säger Maria Josephson.

Sjukhusets interna utredning kommer fram till att det sannolikt var symtomfri personal som förde in smittan på avdelningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet