Nu kräver landstinget tillbaka ersättning för 8000 patientbesök. Foto: TT

Sjukgymnast krävs på miljoner

Region Skåne kräver att en sjukgymnast, en fysioterapeut, ska betala tillbaka runt 5,9 miljoner kronor som hon har fått för patientbesök under sju år.

-I det här fallet har vi funnit att den debitering som fysioterapeuten gjort till Region Skåne inte överensstämmer med vad som har utförts, säger Maria Melin, hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Kvinnan har haft ett vårdavtal i många år, och har fritt kunnat ta emot patienter och få ersättning för dem från Region Skåne. I en stämningsansökan kräver landstinget nu tillbaka all ersättning för över 8 000 patientbesök mellan 2007 och 2014.

Inte kunnat lämna in dokument

Vid en rutinkontroll 2011 väcktes frågor om sjukgymnastens verksamhet, och Region Skåne begärde in journaler för 20 patienter, men hon kunde bara visa upp en.

Kvinnan har sedan fått flera chanser att lämna in de efterfrågade dokumenten, och hänsyn har även tagits till att hon är sjukskriven sedan 2014, enligt landstinget.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har konstaterat att det finns grund att anta att sjukgymnasten inte kan utöva sitt yrke tillfredsställande.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer