Arbetsglädjen steg och sjukskrivningstalen gick ner när sjukhuset började laga mat från grunden. Foto: DR

Här är sjukhuset som slutade med halvfabrikat

Uppdaterad
Publicerad

Den som är sjuk ska ha god hemmalagad mat. Så resonerar ledningen för Nordsjällands Hospital i Danmark. Det djupfrysta halvfabrikatet försvann och patienterna får nu mat som lagas från grunden. På köpet har personalen blivit friskare.

Patienterna på sjukhuset i Nordsjälland var inte alls nöjda med maten. Det visade en enkät som gjordes 2014. Ledningen tog då beslutet att halvfabrikaten skulle bort och att all sjukhusmat skulle lagas från grunden och med ekologiska råvaror.

– Det är många fler färger på tallriken nu och det är mycket roligare att laga maten, säger Pernille Farschou, köksbiträde på Nordsjällans Hospital.

Alla i personalen verkar nöjda med det nya arbetssättet.

– Det är så läckert att arbeta med alla färska grönsaker. Det ger en yrkesstolthet som kock, säger Michael Klammer, som uppskattar att hans yrkeskunskaper kommer till användning på ett helt annat sätt nu än tidigare då maten bestod av mycket hel- och halvfabrikat.

Arbetsglädjen steg

Dagligen serveras 3.000 portioner på sjukhuset och före omläggningen fanns det en oro för att personalen inte skulle klara av att laga och förbereda allting utan att använda halvfabrikat och burkmat.

– Vi var rädda för att folk skulle bli stressade och sjuka när vi gick igenom alla nya rutiner och att vi skulle klara målen, säger Helle Steen Petersen, driftchef på sjukhuset.

Men det blev precis tvärtom. Arbetsglädjen steg och sjukskrivningstalen gick ner från 3,5 till 0,8 procent.

– Vi har fått mer insikt om vad det är vi lagar. Alla är involverade i arbetsprocessen och när vi går hem är vi superglada eftersom vi verkligen har laga någonting som är gott, säger Pernille Farschou.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer