Foto: SVT Blekinge

Sjuksköterska avstängd efter 22 fel

Publicerad
En kvinnlig sjuksköterska gav vid 22 tillfällen fel medicin, eller ingen medicin alls, till patienter under en period på 28 arbetsdagar. På grund av det har hon stängts av från sitt arbete, skriver Expressen.

Det var i höstas som sköterskan anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, av sin arbetsgivare Lunds kommun. Kommunen tyckte att sköterskan visat brist på kompetens när det gäller läkemedelshantering, dokumentation och patienternas behov av omvårdnadsåtgärder. Kvinnan själv skriver till IVO att hon är medveten om sina misstag och att de ofta berott på stress.

IVO tycker att sjuksköterskans oskicklighet kan vara en fara för patientsäkerheten och föreslår att hon ska få en prövotid på tre år. Under prövotiden ska sköterskan få kompetenshöjande åtgärder. Om det inte följs kan IVO begära att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) återkallar hennes legitimation, skriver Sydsvenskan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer