Eva-Britt Berndtsson på Vårdförbundet i Simrishamn oroar sig för patientsäkerheten. Foto: SVT

Sjuksköterskor flyr Simrishamn – oro för mer kontorsjobb

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att befolkningen blir allt äldre vill Simrishamns kommun att undersköterskor tar över en del av hemsjuksköterskornas arbete. Det har lett till att flera sjuksköterskor har sagt upp sig.

– De kände att deras kompetens inte längre behövdes, säger  Eva-Britt Berntsson från vårdförbundet i Simrishamn.

Medelåldern är högre i Simrishamn än i de flesta andra kommuner. Ett växande antal äldre behöver också vård i hemmen.

– Vi måste optimera den arbetskraft vi har och se till att alla gör rätt saker, säger Stina Lundquist, socialchef i Simrishamn.

Fler arbetsuppgifter

Det innebär bland annat att undersköterskor ska får fler arbetsuppgifter som till exempel enklare omläggningar och viss utdelning av medicin. Det ger sjuksköterskorna mer tid till dokumentation och planering av vården som ska utföras, förklarar Rickard Flodfält, avdelningschef  för hemsjukvården i Simrishamn.

– Men sjuksköterskorna kommer fortfarande att leda och fördela arbetet, säger han. Vi jobbar i team.

Rickard Flodfält, avdelningschef för hemsjukvården i Simrishamn.

Eva-Britt Berntsson, vårdförbundets representant i Simrishamn, är starkt kritisk till modellen.

-  Sjuksköterskorna träffar snart inte vårdtagarna alls utan sitter på kontoret och lägger ut beställningar. Vad händer med vårdkvalitén och patientsäkerheten?

Elva har sagt upp sig

Enligt Vårdförbundet har elva sjuksköterskor sagt upp sig i Simrishamn sen i somras, många av dem på grund av missnöje med det nya arbetsättet. Flera av dem var distriktssjuksköterskor och utbildade inom äldrevård.

Det finns dock också hemsjuksköterskor som välkomnar fler undersköterskor, förklarar sjuksköterskan Titti Gummesson.

– Undersköterskorna ska ju inte arbeta självständigt utan får uppgifter via oss legitimerade sjuksköterskor.

Inom de närmaste fem åren väntas antalet 80 och 90-åringar öka i Simrishamn. Samtidigt råder det brist på sjuksköterskor.

– Så vi måste ständigt se över vår komptensförsörjning så att vi har tillräckligt med personal, konstaterar socialchefen Stina Lundquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.