Sjukskrivningarna ökar inom Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Sjukskrivningarna ökar inom Region Skåne, i synnerhet bland kvinnorna.

– Allt fler jobbar allt mer med allt färre kolleger. Det sliter, konstaterar Mats Runsten, ordförande för vårdförbundet i Skåne.

Det är framförallt den psykiska ohälsan som ökar. Många sjukskriver sig för olika utmattningssymptom. Den ständiga personalbristen ligger bakom de ökande sjukskrivningstalen anser vårdförbunadets ordförande.

– Våra medlemmar arbetar i en verksamhet med låg bemanning, hög stress och dåliga scheman, säger Mats Runsten.

”Kännas frustrerande”

Carina Wirth, enhetschef på regionens personalavdelning, konstaterar att personalbristen kan leda till att anställda inte känner att de kan göra ett bra jobb.

– Och det kan kännas frustrerande.

Under 2014 sjukskrev sig kvinnor anställda inom region Skåne i snitt 20.8 dagar och männen 11.1. I år stiger siffrorna, redan under första halvåret januari-juni var kvinnorna sjukskrivna i genomsnitt 11.4 dagar. Och enligt regionens prognos kommer de att vara sjuka närmare 23 dagar under 2015.

– Och försäkringskassan spår att sjukskrivningarna fortsätter att öka fram till 2019, konstaterar Carina Wirth. Så under tiden måste vi jobba med olika sätt att förändra och förbättra verksamheten.

Sköt på semestern

Redan på försommaren varnade skyddsombud i både Malmö och Lund för  att underbemanningen i somras skulle pressa personalen hårt. Många vårdanställda valde också att skjuta på sina semestrar.

– Och vi befarar att övertidsuttaget under sommaren har varit större än nånsin, säger Mats Runsten, Det här kommer att sätta spår långt in på hösten.

Märta Stenevi (MP), ordförande i regionens personalnämnd, är väl medveten om att en del anställda inte tagit ut sina semestrar och att det kan leda till en fortsatt ansträngd personalsituation i  höst.

– Jag tror absolut att det är en risk. Och det är inte roligt att vi måste hantera en sån risk.

Att det ständigt råder stor brist på personal och vårdplatser har till slut blivit en sorts normalläge i region Skåne, enligt Mats Runsten.

– År efter år blir det lite sämre, färre anställda, färre vårdplatser. Det som för tio år sen skulle ha betraktats som samhällsfarligt har idag blivit helt normalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.