Kammaråklagare Henrik Rasmusson: ”Brottet olovlig vidaresändning av tv-kanaler har inte prövats tidigare i svensk domstol”. Foto: SVT

Skadeståndskraven – det här tittar rätten på

Publicerad

Skadeståndskraven mot Malmöföretaget kan komma att växa lavinartat. Men hur det ska beräknas är det ingen som riktigt vet. Det finns inget tidigare fall att jämföra med.

Hittills finns det alltså skadeståndskrav på 200 miljoner från två av de tv-bolag vars kanaler sänts vidare via ATN-boxen. Det är högst sannolikt att fler bolag kommer att kräva ersättning. Men hur ska då skadeståndet beräknas om det här fallet går till domstol?

– Det finns det inget entydigt svar på, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson.

– Brottet olovlig vidaresändning av tv-kanaler har inte prövats tidigare i svensk domstol. Och man kan beräkna det på flera olika sätt. Det finns ingen fast mall.

Det finns flera olika faktorer som domstolen kan ta med i sin beräkning:

– Hur länge det hela hållit på.

– Hur stor spridning verksamheten haft.

– Vilket värde som målsägarna tycker att deras tjänst har.

– Hur många som tittat.

– Vad det skulle kostat abonnenterna att få samma tjänst direkt från kanalerna.

När ägarna av Pirate Bay dömdes för att ha möjliggjort nerladdning av upphovsskyddat material så krävdes de bland annat på ett skadestånd på knappt 50 miljoner. Då handlade det om hur stora förluster film- och musikbolag gjort när folk laddade ner filmer och skivor istället för att köpa dem. Den här gången handlar det om hela tv-kanalers totala utbud som sänts vidare av ett bolag som sägs inte ha tillstånd. Och då kommer det att handla om mycket större summor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tv-piraterna i Malmö

Mer i ämnet