Ta det i barnets tempo är ett av råden. Foto: Bernard Mikulic

”Skåne är perfekt för att vandra med barn”

Publicerad

Sommaren 2020 kommer många som annars åker utomlands att stanna hemma. I Skåne finns många mil med vandringsleder och Ina Hildeman tar ofta ut ettåriga dottern Iden på korta vandringar.

Vandring behöver inte vara en materialsport med alpin utrustning och många avverkade mil varje dag. Om man ska vandra med barn så handlar det om att gå ner i tempo, menar erfarna vandraren Ina Hildeman, mamma till ettåriga Iden.

– Det är en stor skillnad att vandra med barn och utan barn. Jag tänkte att det skulle vara svårare att vandra med barn men det handlar om att anpassa upplägget och att ta hänsyn barnets tempo, till exempel om hon vill titta på en blomma, sten eller en groda, säger Ina Hildeman.

Skånsk sommar 2020
Det finns många bra leder för vandring i Skåne. Med och utan barn. Foto: Bernard Mikulic

Bok om att vandra med barn i Skåne

Ina Hildeman har tillsammans med Kenneth Joelsson skrivt en bok om att vandra med barn i Skåne. Där ger hon både praktiska tips och avslöjar smultronställen.

– Rent generellt när man ska välja en plats så får det gärna hända lite, till exempel en sjö med en brygga. Skåne är ju perfekt att vandra med barn. Det finns nära till service och nära till all möjlig sorts natur. Både dramatisk och tillrättalagt, säger Ina Hildeman.

Nyutkommen bok om att vandra med barn i Skåne. Foto: Bernard Mikulic

I Skåne finns 3 nationalparker (Dalby Söderskog, Stenshuvud och Söderåsen) och över 250 naturreservat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånsk sommar 2020

Mer i ämnet