Mira Helenius Martinsson, vd för Skånes dansteater, och Michael Bojesen, vd för Malmö opera, vill kunna ta in en större publik än dagens femtio personer. Foto: Tove Hansson

Oklart om det blir 50 eller 300 i operans publik

Uppdaterad
Publicerad

Trots att regeringen ändrar restriktionerna för kultur- och idrottsevenemang vill Region Skånes ledning behålla publiktaket på 50 personer på sina egna institutioner. I nästa vecka tas beslut om hur det blir på Malmö Opera och Skånes dansteater.

– Vi känner oss redo, säger Mira Helenius Martinsson, vd för Skånes dansteater. Men Carl Johan Sonesson (m) tycker att smittspridningen just nu är för stor.

Regeringen tillåter kultur- och idrottsevenemang att ta emot 300 personer i en sittande publik från och med den 1 november.  På onsdag avgörs om detta kommer att gälla även Skånes dansteater och Malmö opera som ägs av Region Skåne.

Operans vd, Michael Bojesen säger att operan med sina 1 500 platser på ett säkert sätt kan ta in en större publik än 50 personer.

– Det är klart jag var jätteglad för beslutet. Vi har sagt från början att vi är beredda att ta in fler än 50, vi har gjort analyser och riskbedömningar och vi klarar det. Det är viktigt att gränsen lyfts.

Han lyfter att lokalen har 14 dörrar in till salongen och att personalen har kompetens för att hantera situationen, och jämför med situationen på köpcenter där besökarna rör sig fritt.

Michael Bojesen, vd Malmö opera. Foto: Tove Hansson

Besked i nästa vecka

Men det är inte säkert att fler skåningar får gå på opera från den första november. Carl-Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande vill behålla 50-gränsen på de kulturinstitutioner som regionen äger.

Sonesson motiverar beslutet med utvecklingen av antalet smittade i regionen.

– Situationen såg annorlunda ut för bara några veckor sedan och den kan ändra sig snabbt igen. Då är jag också villig att diskutera en öppning, säger han.

”Hoppas få förtroendet att öppna för 300 personer”

Mira Helenius Martinsson, vd för Skånes dansteater, tycker inte att smittoläget är skäl nog att inte öka publikgränsen.

– Vi har vår sista Transit-föreställning på Malmö opera den första november och är taggade till tänderna. Vi hoppas att vi får förtroendet att öppna för 300 personer där. Vi känner oss redo att erbjuda scenkonst med omtanke, säger hon.

Mira Helenius Martinsson menar att man hunnit utveckla tillräckliga säkerhetsåtgärder under pandemins gång.

– Scenkonstbranschen är väldigt klar att ta emot ett större antal besökare än 50 personer.

Så gör andra skånska kulturinstitutioner

Helsingborgs stadsteater: Öppnar för fler i publiken. Till exempel släpps 131 biljetter till föreställningen ”Evigt ung” på Storan, med i vanliga fall 599 platser.

Kristianstads teaterförening: ”Vi tittar på var och en av våra föreställningar framöver och se om det är möjligt för oss att genomföra lika säkra arrangemang fast med fler i publiken.”

Moomsteatern: ”För Moomsteatern innebär de ändrade restriktionerna ingen skillnad i nuläget. Vi har gått vidare med en planering för hösten som innebär att vi spelar vår barnföreställning ”Det bor en prinsessa på månen, faktiskt!” med endast skolföreställningar och då för en klass i taget – vilket innebär en publikgräns på ungefär 30.”

Ystads teater: ”Med de nya restriktionerna kan vi ta emot 185 personer vilket vi kommer att göra.”

Malmö Live: ” Vi är beredda på att öppna för 300 från och med mitten av november ungefär.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.