Skulle Thomas Cook gå i konkurs påverkas resenärer som har flugit med Ving från Sturup. Foto: TT

Skåne drabbas om resebolaget Thomas Cook går i konkurs

Publicerad

Det anrika resebolaget Thomas Cook, som äger svenska Ving, är i ekonomisk kris. Om inte företaget snabbt lyckas få fram motsvarande 2,1 miljarder svenska kronor riskerar det 178-åriga företaget att gå i konkurs. Enligt Ving kommer Skåne drabbas om det blir en konkurs.

Skulle resebolaget gå i konkurs kommer det drabba resenärer som har flugit från Sturup och Köpenhamn.

– Sturup är en viktig avgångsplats för oss, där är det många som flyger med Ving. Nu är vi inne i en period där fokus är att rädda företaget, Säger Anna Hagberg pressinformatör på Ving.

Vad kan det innebära för resenärerna om det blir en konkurs?

– Vi är enligt lag skyldiga att få hem våra resenärer. De har en garanti och kommer få komma hem, men vi utgår från att detta kommer lösa sig och att det inte kommer bli en konkurs, säger Anna Hagberg.

Köpenhamn kan bli drabbat

Enligt Anna Hagberg kan även Köpenhamn drabbas av att Thomas Cook går i konkurs. Resebolaget äger även där researrangörer som bland annat Spies Rejser.

– Det är många Skåningar som flyger från Köpenhamn, så det är klart att det även påverkar Köpenhamn.

Omröstning på fredag

Anna Hagberg berättar att en omröstning kommer ske på fredag i England angående företagets framtid.

– Det är väldigt oklart just nu. Det enda jag kan säga är att vår enda prioritet är att rädda bolaget från en konkurs och att resenärerna inte behöver vara oroliga, säger Anna Hagberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer