Parkslide är en av de mest invasiva arterna i södra Sverige. Foto: Nils Carlsson

Främmande växter och mördarsniglar – ett hot mot Skåne

Uppdaterad
Publicerad

En del arter som inte hör hemma i Sverige sprider sig av egen kraft och kan ge förödande konsekvenser för inhemska växter och djur, ekosystem och människors hälsa. Det menar länsstyrelsen och pekar ut Skåne som den landsdel som är extra utsatt. Bekämpningen uppgår till miljardbelopp i slutändan.

80 procent av alla transporter in i landet går nämligen via Skåne, förklarar Nils Carlsson, länsstyrelsen skånes expert på så kallade invasiva arter, som tror att ett mildare klimat i Skåne är en perfekt grogrund för många elaka och aggressiva arter som förstår den naturliga balansen i ekosystemet.

– I den skånska myllan kan de föröka sig i lugn och ro för att sedan spridas norrut.

Hålls de inte efter på ett mer effektivt sätt riskerar de att bli ett kostsamt samhällsproblem, anser han.

Ett kostsamt samhällsproblem

I Storbritannien till exempel kostar prydnadsväxten parkslide årligen 2,5 miljarder kronor i form av bekämpning, försenade vägbyggen och minskade huspriser. när växten har fått fäste tränger den undan alla annan växtlighet och kan till och med växa sig igenom golvet i ett hus.

– Det har gått så långt att hittar man parkslide på en tomt i Storbritannien blir huset mer svårsålt på bostadsmarknaden, säger Nils Carlsson.

Parkslide betecknas av Naturvårdsverket som en så kallad invasiv art tillsammans med till exempel jätteloka, jättebalsamin, lupin och mördarsnigel.

Även Sjögull är en främmande flytbladsväxt, som invaderat våra vatten. Växten som introducerades som prydnadsväxt i svenska dammar under slutet av 1800- talet har spred sig från Mälaren ner till Skåne och utgör sen år tillbaka ett hot som snabbt koloniserar nya vattenområden och täcker hela sjöar.

I Sverige beräknar man att bekämpningen för tolv invasiva arter kostar ett par miljarder om året.

– Och många andra arter har man inte ens titta på, tillägger Nils Carlsson.

Tidig upptäckt avgörande

Enligt honom finns det bara två sätt att stoppa dem. Via tidig upptäckt och snabb bekämpning.

– Annars blir det som med mördarsnigeln, som har fått ta över två tredjedelar av Sverige, och som inte går att bekämpa längre.

Enligt EU:s direktiv från 2015 finns det 49 invasiva arter som ska bekämpas av samtliga medlemsstater. Elva av dessa finns redan i svensk natur och flera andra är på väg att etablera sig i Sverige.

Nils Carlsson sätter sitt hopp nu till en svensk förordning som ska komma i augusti i år. Drygt tre år efter EU:s direktiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.