Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under vecka nio snabbtestar region Skåne personal för covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter sportlovet – nu snabbtestas all vårdpersonal i Skåne

Publicerad

Under måndagen startade Region Skåne en omfattande masstestningskampanj. All vårdpersonal snabbtestas för covid. Oro för att personal blivit smittad under sportlovet ligger bakom initiativet.

– Vi vill inte riskera att få smittspridning på sjukhusen igen. Därför har vi valt att under den här veckan göra en bred testning, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Skåne.

Patientnära personal ska testas

Det gäller personal som rör sig på sjukhusen, vårdcentraler eller mottagningar som på något sätt kan ha kontakt med patienter. Det kan även bli aktuellt att förlänga de obligatoriska snabbtesten under nästa vecka.

– Vi ska titta på hur många vi hittar och alla som hittas testas även med ett PCR-test. Sedan utvärderar vi och så får vi se hur utfallet blir, säger Pia Lundbom.

Förberett för att nyttja snabbtester

Coronapandemin har pågått i drygt ett år och det var först i december som SKR (Sveriges kommuner och regioner) tillsammans med regeringen gjorde en upphandling där man kunde erbjuda regioner och kommuner medfinansiering till snabbtest.

– Vi byggde upp en stor kapacitet med tester, det vi kallade personalprovtagningen där alla kunde gå in som hade symptom. Vi har beställt och har antigentester vilket är lite snabbare, det går på 15 minuter.

Personalen kommer inte att testas dagligen utan enbart på den första dagen av ett sammanhängande arbetspass.

Finns det inte en risk för att man kan bli smittad under den tiden?

– När du fått ditt provsvar vet du ju att du just då är negativ. Sen om du rör dig i miljöer eller inte håller avstånd finns en risk att bli smittad, så är det ju redan i dag oavsett om man testar sig eller inte.

I nuläget har region Skåne ingen statistik på hur många ur personalen som har testats positivt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer