Polisen vill att båtägarna märker upp sina motorer och instrument för att minska stölderna. Foto: Johan Dernelius

Skåne hårt drabbat av båtstölder

Uppdaterad
Publicerad

Båtstölderna i Skåne ökade med nära 20 procent under 2018 och nu varnar kommunpolisen i Lomma för en stöldvåg efter semestrarna.

I Skåne skedde cirka 400 stölder från båtar 2017 och under 2018 skedde en ökning till nära 500 fall. Hittills I år har det skett en liten minskning men av dom sydliga länen är Skåne klart mest drabbat.

– Skåne har många hamnar och det är nära att ta sig ut till andra länder med stöldgods, säger Håkan Persson kommunpolis i Skåne.

Småbåtshamnen i Lomma är ödslig nu när semestrarna börjar lida mot sitt slut och det här ger tillfälle för tjuvarna.

– Färre kan se när de hittar på någonting. Båtarna har inte kommit till sina uppställningsplatser och ligger kvar kanske en månad till.

Märk båten och motorn

Även i Lomma ökade stölderna förra året och kommunpolisen Håkan Persson varnar för obekanta besökare som visar ovanlig nyfikenhet.

– Vi vet att de är ute i hamnarna för att se vilka båtar som är intressanta och det sker på dagen och på kvällen. Stölderna sker nattetid och det behöver inte vara samma människor.

Polisen vill att båtägarna märker upp sina motorer och instrument för att minska stölderna.

– Och att man hjälps åt, ringer varandra och kollar de personer som uppträder mystiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.