Foto: Rebecka Erici/SVT

Skåne i topp på att skriva ut antibiotika – läkare missnöjd

Publicerad

I hela landet skrivs det ut färre och färre recept för antibiotika. Men i region Skåne är man fortfarande långt ifrån målet och enbart på Gotland skrivs det ut mer av läkemedelstypen.

Från 30 juni 2018 fram till 1 juli 2019 skrevs det ut 311 recept på antibiotika per 1000 invånare i Skåne. Det är 60 recept fler än det mål som Strama, en nationell sammanslutning för att motverka antibiotikaresistens, har satt upp och 80 fler än Västerbotten, som är den region som skriver ut minst antal recept.

– En del av förklaringen är att storstadsregioner har högre förskrivning både i Sverige och andra länder. Det har att göra med smittovägar och tillgången till läkare, säger Oskar Smede som är distriktsläkare och med i Stramas lokala grupp för öppenvården i Skåne.

Stor skillnad inom Skåne

Ju mer antibiotika som cirkulerar i samhället, desto större risk att bakterier blir resistenta och inte påverkas av läkemedlen när det verkligen behövs. Därför har antibiotikaförskrivning seglat upp som en viktig samhällsfråga de senaste åren. 

– Men det är också stora skillnader inom Skåne, till och med inom städer i Skåne. Exempelvis är det väldigt stor skillnad mellan vårdcentraler i Malmö, säger Oskar Smede.

En fråga för ledningen

– En del av förklaringen är att patienterna ser olika ut. En annan förklaring är att det ser olika ut med bemanningen, till exempel vet vi att där det finns mycket behov av hyrläkare så ökar förskrivningen. Men sedan är det en ledningsfråga. Fokuserar ledningen på frågan så minskar förskrivningen.

Vad kan man göra för att komma närmare målen?

– Det man behöver göra är att få upp frågan på dagordningen och att den måste prioriteras. Läkarna måste få utbildning och möjlighet att jobba utifrån förutsättningar som gör att förskrivningen kan minska, säger Oskar Smede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.