Sydsverige jämförs med EU:s krisländer

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsarbetslösaheten i södra Sverige är så hög att EU-kommissionen nu går in och ger krisstöd till regionen.

Stödet välkomnas i Östra Göinge som är en av de skånska kommuner som har högst ungdomsarbetslöshet.

Lina Huber från Knislinge tog studenten från floristprogrammet i våras. Sen i augusti har hon varit arbetslös och hunnit söka 40 jobb.

– I början var det roligt för då var man 100 procent inne på att jag ska ha jobb nu. Men när tiden går blir det jobbigare och jobbigare. Ibland känner man bara nej, men det är bara att försöka kämpa igen, säger Lina Huber.

Lina Hubers hårda arbete har gett resultat, idag började hon praktisera i en handelsträdgård. Men värre ser det ut för hennes kompisar.

Hur många är det som har jobb?

– Det är inte många, tre-fyra stycken max, säger Lina Huber.

I Östra Göinge ligger ungdomsarbetslösheten på 26,9 procent, i hela Skåne ligger den på  21,1 procent och i Blekinge är ungdomsarbetslösheten uppe på över 28,4 procent. Birgitta Sörensen är arbetsmarknadsutvecklare i Östra Göinge kommun och hon tror att den höga ungdomsarbetslösheten beror på att kommunen tidigare dominerats av en stor industri.

– Jag tror att vi har ett paradigmskifte från vilken typ av kommun vi är. Det är inte en så stor industrikommun längre, säger Birgitta Sörensen, arbetsmarknadsutvecklare Östra Göinge.

Fler praktikplatser

På grund av den höga arbetslösheten i Sydsverige, mellersta Norrland och norra Mellansverige har EU-kommissionen har  bestämt sig för att betala ut 780 miljoner kronor i krisstöd till regionerna. Exakt hur pengarna ska fördelas är ännu inte klart, men klart är att de behövs.

– Det som vi vill göra är ju att anordna fler praktikplatser, göra möjligt för ungdomar att få mer erfarenhet och på sikt skaffa fler jobb, säger Birgitta Sörensen.

Och Lina Huber hoppas att praktiken ska ge henne värdefulla kunskaper.

– Det är saker som ändras genom åren så därför blir man aldrig fullärd, säger Lina Huber.

Vad är drömmen?

– Det är att starta eget i framtiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.