Såhär har det sett ut på hockeymatcherna i Malmö arena, där max 50 personer i publiken har fått sitta. Men så kan det bli även i fortsättningen. Foto: TT

Skåne kan behålla publiktaket på 50

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har höjt gränsen för hur många som får sitta i publiken på kultur- och idrottsevenemang från 50 till 300 personer. Men länsstyrelsen i Skåne diskuterar om gränsen ska behållas på lokal nivå.

Från och med den 1 november får kultur- och idrottsarrangörer ta emot 300 personer i publiken, under förutsättning att sällskapen på högst två personer sitter med minst en meters avstånd till nästa sällskap, sedan regeringen nyligen lättade på reglerna.

Gränsen faller inom ordningslagen, och är tvingande till skillnad från rekommendationer som är frivilliga att följa. Länsstyrelsen i Skåne överväger nu huruvida den ska besluta om ett lokalt undantag från höjningen, och i stället behålla den nuvarande gränsen på 50 personer.

– Vi följer hela tiden smittskyddets rekommendationer. Med det sagt ser vi lite oroväckande på att antalet inlagda på sjukhus har ökat rätt markant i Skåne under de senaste dagarna, även på intensivvårdsavdelningarna har fler platser tagits i anspråk på relativt kort tid, säger länsöverdirektör Ola Melin.

Olika lagstiftning

Melin poängterar att det ännu inte har fattats ett beslut, som kan komma i slutet av nästa vecka, och att det är regionens smittskyddsläkare som har den avgörande kompetensen i frågan.

– Jag har den största förståelsen för de stackars arrangörernas situation. Jag tycker själv att det är oerhört tråkigt att inte kunna gå på en konsert eller match, säger Melin.

– Sedan kan jag förstå ur ett Skåneperspektiv att många tycker att det är ologiskt att en krog på Lilla torg i Malmö kan ha 100 gäster som umgås och har trevligt och är väldigt är nära varandra, och att teatern intill inte kan ha fler än 50 i en salong. Jag håller med om det, det handlar i grunden om att vi har olika lagstiftning för det ena och det andra.

”Frågeställning kan komma upp”

TT: Finns risk för att arrangörer flyttar evenemang till närliggande län för att kringgå ett lokalt förbud?

– Tanken har inte slagit mig, men så kan det vara. Alla länsstyrelser jobbar genom ett nationellt samordningskansli i den här frågan. Det är absolut en frågeställning som kan komma upp, säger Melin.

Nästa vecka fattas beslut kring om fler än 50 personer kommer att tillåtas i publiken på Malmö opera och Malmö dansteater som ägs av regionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.