– Vägtransporterna är en av de stora utmaningarna om vi ska kunna minska klimatpåverkan i Skåne, menar Tommy Persson, miljöstrateg på Länsstyrelsen Skåne. Foto: TT / SVT

Skåne når bara ett av 15 miljömål

Uppdaterad
Publicerad

Skåne klarade bara ett av de 15 miljökvalitetsmål som skulle ha varit uppfyllda år 2020.

– Vi är långt ifrån att nå alla miljömålen, säger Tommy Persson, miljöstrateg på Länsstyrelsen Skåne.

Sedan 1999 har Sverige jobbat för att nå 16 miljökvalitetsmål fram till 2020 med syfte att lämna över ett mer hållbart samhälle till nästa generation. För Skåne gäller 15 av dessa (Skåne berörs inte av målet Storslagen fjällmiljö).

– Vi klarar målet Skyddande ozonskikt eftersom vi har fasat ut ozonförtunnande ämnen ur kylanläggningar till exempel, berättar Tommy Persson.

Klimatförändringar i Skåne

I Länsstyrelsen Skånes årliga uppföljning av miljömålen 2020 konstateras att det görs mycket bra saker, men utvecklingen går för långsamt. Bara två av de övriga regionala målen har en positiv utveckling.

Smygande förändringar

För andra mål ser man ingen tydlig utveckling alls, eller till och med en negativ utveckling.

– En av anledningarna är att vi har en stor tillväxt i Skåne. Skåne växer med ungefär en procent om året och det i sig ger stort tryck på naturresurserna, som till exempel rent vatten och ren luft.

Svårast att nå är målen om att bevara den biologiska mångfalden och ett rikt odlingslandsskap. Men den största utmaningen handlar om att begränsa klimatpåverkan, menar Tommy Persson.

Problemet är att klimatförändringarna är svåra att få syn på eftersom det handlar om smygande förändringar i landskapet.

– Klimatförändringarna är här och nu och något vi hela tiden måste ta hand om.

Växtzonerna flyttar sig

Klimatförändringarna märks bland annat på att växtzoner sakta flyttar sig norrut. Det innebär att nya arter trivs och etablerar sig i Skåne och konkurrerar ut våra traditionella växter. En allt tidigare vår gör att växter och pollinatörer kommer i otakt och nya skadeinsekter etablerar sig och skapar problem för Skånsk livsmedelsproduktion.

Skånes miljömål (delvis förkortade):

Begränsad klimatpåverkan

Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig. 

Målbedömning: Ingen regional bedömning

Frisk luft

Luften ska vara så ren att människors hälsa samt djur, växter och kulturvärden inte skadas.

Målbedömning: Uppnås ej

Bara naturlig försurning

De försurande effekterna av nedfall och markanvändning ska underskrida gränsen för vad mark och vatten tål.

Målbedömning: Uppnås ej (positiv utveckling)

Giftfri miljö

Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden.

Målbedömning: Uppnås ej

Skyddande ozonskikt

Ozonskiktet ska utvecklas så att det långsiktigt ger skydd mot skadlig UV-strålning.

Målbedömning: Ingen regional bedömning

Säker strålmiljö

Människors hälsa och den biologiska mångfalden ska skyddas mot skadliga effekter av strålning.

Målbedömning: Ingen regional bedömning

Ingen övergödning

Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningar för biologisk mångfald eller möjligheterna till allsidig användning av mark och vatten.

Målbedömning: Uppnås ej

Levande sjöar och vattendrag

Sjöar och vattendrag ska vara ekologiskt hållbara och deras variationsrika livsmiljöer ska bevaras.

Målbedömning: Uppnås ej

Grundvatten av god kvalitet

Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.

Målbedömning: Uppnås ej

Hav i balans samt levande kust och skärgård

Västerhavet och Östersjön ska ha en långsiktigt hållbar produktionsförmåga och den biologiska mångfalden ska bevaras. Kust och skärgård ska ha en hög grad av biologisk mångfald, upplevelsevärden samt natur- och kulturvärden.

Målbedömning: Uppnås ej

Myllrande våtmarker

Våtmarkernas ekologiska och vattenhushållande funktion i landskapet ska bibehållas och värdefulla våtmarker bevaras för framtiden.

Målbedömning: Uppnås ej

Levande skogar

Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas.

Målbedömning: Uppnås ej

Ett rikt odlingslandskap

Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden och kulturmiljövärdena bevaras och stärks.

Målbedömning: Uppnås ej

God bebyggd miljö

Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö.

Målbedömning: Uppnås ej (positiv utveckling)

Ett rikt växt- och djurliv

Den biologiska mångfalden ska bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer.

Målbedömning: Uppnås ej

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Skåne

Mer i ämnet