Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, pågår det för närvarande klinisk prövning av ett 40-tal olika vacciner mot covid-19 runtom i världen. Foto: Joel Saget/AFP/TT

Det blir gratis att vaccinera sig mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne planerar nu för hur man praktiskt ska kunna genomföra covid-19-vaccinationer av skåningarna framöver. Personer över 70 år och vuxna med medicinska riskfaktorer kommer sannolikt att erbjudas vaccin först.

– Arbetet utgår ifrån Folkhälsomyndighetens nationella plan för vaccinering mot covid-19 och Region Skånes epidemiberedskapsplan, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande på fredagen.

Det mest troliga, enligt Folkhälsomyndigheten, är att personer som är över 70 år samt andra vuxna med riskfaktorer, är de grupper som först kommer att erbjudas vaccin. Det är i stort sett samma prioritering som görs vid den årliga influensavaccineringen.

Liknar influensavaccineringen

Vad det gäller vaccination av anställda inom vård och omsorg, kommer den att omfatta både regionens egen vårdpersonal men även den kommunala omsorgspersonalen på äldreboenden, i hemsjukvård och hemtjänst.

– Genomförandet kommer troligtvis att likna den årliga influensavaccineringen, att äldre och medicinska riskgrupper vaccineras av vårdcentralerna. Vårdpersonalen kommer troligtvis att vaccineras på vaccinationsenheter inom slutenvården. Det gäller även den kommunala vårdpersonalen, säger Per Hagstam.

Blir gratis att vaccinera sig

Vaccineringen är kostnadsfri och i det första skedet beräknas 2,6 miljoner svenskar varav 360 000 skåningar, att erbjudas vaccin.

Vaccineringen kommer sannolikt att pågå under större delen av nästa år efterhand som fler vacciner blir godkända och når Sverige.

Vaccinen köps in centralt via Folkhälsomyndigheten och levereras till en plats i varje region.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet