Risken är att omskärelser utförs illegalt om inte köerna till omskärelse på sjukhus kortas, anser Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i Skåne. Foto: Jens Ohlsson/TT

Skåne satsar på fler omskärelser

Uppdaterad
Publicerad

I Skåne står 400 pojkar i kö för att bli omskurna. Därför beslutar regionstyrelsen att satsa 3,3 miljoner kronor på att korta köerna.

– Alternativet är att en stor del av omskärelserna utförs illegalt, säger regionstyrelseordförande Henrik Fritzon (S), till Sydsvenskan.

Sedan tidigare finns ett avtal med vårdbolaget Capio om cirka 500 ickemedicinska omskärelser per år till en maximal kostnad av 3,3 miljoner kronor. Att nu kostnaden fördubblas protesterar både Moderaterna och Sverigedemokraterna mot. Övriga borgerliga partier har lagt ner sina röster.

– Om det nu finns över tre miljoner extra så tycker vi att de inte ska läggas på en kö där det inte finns medicinsk grund för behandlingen, det finns andra köer som är mer akuta, kommenterar regionråd Carl-Johan Sonesson (M) för tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer