Skåne ska bli bättre på psykisk ohälsa bland äldre

Publicerad

Psykisk ohälsa bland äldre är något som få pratar om – ändå är den mer vanlig än i andra åldersgrupper. Därför ska nu personal i äldreomsorgen utbildas i att hitta och hjälpa äldre som lider av psykisk ohälsa.

Håkan var 62 år när han plötsligt började få ont i kroppen. Han gick till läkare flera gånger, men de sa alla att han var fullt frisk. I själv verket bar Håkan på en stor oro över att han led av allvarliga sjukdomar. Till slut vann den oron över honom och han blev svårt deprimerad.

– Jag började gå ner mig och kände att ingenting var värt i mitt liv. Jag blev så illa däran att jag fick läggas in. Det var min hustru och mina barn som tyckte att jag inte var mig själv. Jag ville bara ligga med huvudet i kudden hela dagen. Jag var tyst och innebunden, men då kunde jag ju inte prata om det. Jag sa bara att jag inte mår riktigt bra, men att det snart skulle bli bättre. Det var mitt svar. Men det blev ju inte bättre, berättar 69-årige Håkan Wingren.

Efter att ha mått dåligt i ett halvår blev Håkan Wingren inlagd, och fick genomgå ECT-behandling. I dag är han frisk och aktiv i föreningen Libra för att hjälpa andra.

Vanligt bland äldre

Håkan är inte ensam om att vara äldre och må dåligt i själen. Faktum är att depression är betydligt vanligare bland personer över 65 år än i andra åldersgrupper. Det är mycket som händer i livet när man åldras, vilket är en bidragande orsak till att många på ålderns höst mår dåligt.

Uppemot 15 procent av personer i åldergruppen 65+ lider av psykisk ohälsa, mot 4-10 procent i övriga grupper.

Därför har staten tillsammans med SKL satsat på att utbilda personal som jobbar med äldre i att upptäcka signaler på psykisk ohälsa tidigt och i hur man kan stödja den sjuka hela vägen till ett tillfrisknande.

– Många har ju en bild av sin mormor som bjuder på bullar och saft, men vi vill också lyfta fram en annan bild. Det är kanske så att mormor super eller morfar är psykiskt sjuk, och då måste man lyfta upp och våga prata om det. Det ska vara lika naturligt att söka vård om man har ont i kroppen som när man har ont i själen, säger Ola Winquist, utvecklingsledare på Kommunförbundet Skåne.

Första kullen i Skåne

I dag avslutade 20 personer från äldrevården runt om i Skåne sin utbildning. De är först ut, och syftet är att fler i Skåne ska utbildas efter nyår. Utbildningen ska ge personal ett ABC för psykiskt sjuka- kallat BLEUS, som är ett verktyg för att fånga ohälsan bland äldre. Det handlar om bedömning, att lyssna, erbjuda vård, uppmunta till hjälpen och sen vara ett stöd ända fram till tillfrisknande.

Och det är något som Håkan Wingren tycker är en bra satsning.

– Jag tycker att detta är fantastiskt bra, att personal utbildning utbildas i att se tidiga tecken på psykisk ohälsa, säger han.

För de som vill utbilda sig privat finns det gratiskurser på internet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.