Cia Larsson blev ordinerad att ta promenader av sin läkare. Foto: Sanne Kleiner

Hon fick Skåneleden-vandring utskrivet på recept

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan man få vandring på Skåneleden utskrivet på recept av sin läkare, sjukgymnast eller psykolog. Förhoppningen är att fler ska använda fysisk aktivitet och vandring som ett verktyg till att må bättre.

En som har använt vandring för att stärka sin hälsa är Cia Larsson. Efter flera motgångar i livet hamnade hon i en depression och blev ordinerad att ta antidepressiva tabletter av sin läkare. Hon blev även rekommenderad att ta promenader som ett steg mot en bättre hälsa. Några tabletter tog hon aldrig, istället hamnade hon på Skåneleden.

– Jag kände det varje dag jag var ute i skogen och gick, att det lättade. Varje morgon var jättetung. Efter 30 minuters promenerande i okänd terräng utmed den orangemarkerade leden så kände jag hur det lättade från mina axlar, säger Cia Larsson.

1978 invigdes de första sex etapperna av Skåneleden mellan Sölvesborg och Glimåkra. Foto: Sanne Kleiner.

Satsning på fysisk aktivitet

Det är Region Skåne som är ansvarig för sjukvården och huvudman för leden, som i år firar 40 år. Skåneleden på recept infördes som en del av Region Skånes satsning på fysisk aktivitet. Det kan användas för personer med hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt och psykiska åkommor som depression men även i förebyggande syfte.

Sofie Norrby är utvecklare för Skåneleden. Foto: Sanne Kleiner

– En av de största kostnaderna för Region Skåne är just våra skåningar som inte mår bra. Det finns stora vinster som vi kan göra om vi lyckas förebygga sjukdomar istället för att behandla när våra patienter mår dåligt, säger Sofie Norrby, utvecklare på Skåneleden.

Skrivs ut av vårdpersonal

Det är första gången en vandringsled ordineras på recept av legitimerad vårdpersonal. I samråd med sin läkare, sjukgymnast eller psykolog kan man tillsammans göra upp en plan för vandringen.

– Allt har ju blivit bättre. Vid varje tillfälle som jag går igenom någon som är arbetsamt för kroppen eller själen, så vet jag att det fungerar. Jag beger mig ut och blir hel eller helare, än jag var tidigare, säger Cia Larsson.

I år fyller Skåneleden 40 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.