Skånepartiet förlorar strid om partistöd

Publicerad

I åtta år har det pågått en segdragen strid om det partsitöd som betalades ut till partiet Skånes väl, som valdes in i Region Skåne 1998. Idag avgjordes en del av processen, där Skånepartiet begärt nio miljoner i skadestånd av Region Skåne.

Förväntningarna var därför skyhöga när en segerviss ledning för Skånepartiet väntade på tingsrättens utslag. Och desto större blev besvikelsen när faxen rasslade igång.

– Käromålet lämnas utan bifall, läste en märkbart besviken Carl P Herslow som är partiets ledare. Jag är mycket förvånad, jag var helt övertygad om att vi skulle få allt vi hade begärt så det är klart att jag är besviken.

Men dagens dom gäller bara en del, den om partistöd för år 2000, av en process som pågått i åtta år – ända sedan partiet Skånes väl upplöstes.

Tre år tidigare bildades den valsamverkan mellan 16 småpartier som i det första regionvalet kallade sig Skånes väl. Partiet fick 6 mandat och blev tungan på vågen i regionfullmäktige. Men samarbetet präglades av interna stridigheter. Personkemin mellan framför allt Framstegspartiets Tony Wiklander och Skånepartiets Carl P Herslow fungerade inte.

– Det är hans aggresivitet och hans negativa livssyn, den tar ifrån oss all vår arbetsglädje, sa Framstegspartiets Tony Wiklander i Sydnytt den 19 mars 1999.

Splittringen var ett faktum den 21 maj år 2000. Två nya samarbeten uppstod, med Skånepartiet och Centrumdemokraterna å ena sidan och bland annat Framstegspartiet å andra sidan.

Efter splittringen fortsatte Region Skåne att betala ut partistöd bara till den ena fraktionen och sedan dess har ett flertal rättsliga processer följt.

– Vi har rätt till en del av partstödet eftersom det är vi som står för det ursprungliga Skånes Valförbund. De andra gick i samarbete med Sverigedemokrtaerna och det sa vi från början att vi inte skulle göra, säger Carl P Herslow.

Kammarrätten har fastslagit att Region Skåne gjorde fel och att Skånepartiets fraktion har rätt till en del av partistödet, en summa som enligt partiet självt idag uppgår till 2 miljoner kronor inklusive ränta. När de pengarna ska betalas ut är inte klart.

Men Skånepartiet hade alltså väntat sig att få betydligt mer pengar idag. Nu blir man istället skyldig att betala Regionens rättgångskostnader på 226 000 kronor.

– Det är naturligtvis svårt det måste jag erkänna. Men det är inte omöjligt för vi har ju utsikterna till framgång i nästa mål.

För processen fortsätter. Skånepartiet tänker överklaga dagens dom, och driver dessutom ännu ett skadeståndskrav gällade partistöd för åren 2001, 2002 och 2003. Och där är man fortfarande segerviss.

– Dagens dom tyder på att vi får framgång i det andra målet. Det kanske inte blir så mycket pengar som vi hade trott men det rör sig i alla fall om flera mijoner, säger Carl P Herslow

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer