Förstenad vulkan utanför Sösdala Foto: Hans Larsson

”Skånes inland troligen vulkantätast i världen”

Publicerad

Sverige hör kanske inte till de allra bästa platserna om man vill se vulkaner eller åtminstone spår av dem. Det gör däremot mellersta Skåne.

– Skånes vulkaner är små men ofta väldigt vackra. De är 219 till antalet och de flesta finns på en väldigt begränsad yta. Man kan beskriva den som en triangel med Klippan, Höör och Hässleholm som hörn. Den utgör å andra sidan det kanske vulkantätaste området i hela världen, berättar amatörgeologen Eric Kjellin.

Han har ägnat de senaste tre åren åt att försöka kartlägga dem alla, och är en ofta anlitad guide på de gratis vandringar som anordnas via forumet ”Skånska vulkaner”.

I klippet ovan berättar Eric om lavabomber, stelnade basaltstoder och andra sällsamma spår av det svavelosande inferno som en gång formade Skånes inland.

Amatörgeolog Eric Kjellin Foto: Hans Larsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.