Enligt rapporten kan Skåne förvänta sig både att drabbas av torka likt den vi såg i somras, och även väldigt blöta perioder Foto: Arkivbild / TT

Skånes klimatutmaningar – översvämningar och torka

Uppdaterad
Publicerad

Den rapport som FN:s klimatpanel IPCC presenterade i veckan visar att klimatutmaningarna är större än vad man tidigare befarat.
– Nu måste alla hjälpas åt, även skåningarna, säger Johanna Alkan Olsson, lektor i miljövetenskap vid Lunds universitet.

Rapporten tar upp vilka utsläppsminskningar som krävs för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Genom Parisavtalet har världens länder förbundit sig till att se till att temperaturstigningen blir under 1,5 grader, men nu varnar IPCC för de katastrofala riskerna en höjning på 2 grader skulle innebära.

I Skåne finns det en rad allvarliga konsekvenser som en temperaturhöjning kommer att innebära. Den mest allvarliga är vattennivåhöjningarna som kommer att drabba kusterna.

– Vi pratar både om de permanenta höjningarna som sakta tuggar sig uppåt, men också de som kommer till följd otrevligt väder, säger Johanna Alkan Olsson.

En av de stora omställningarna som Skåne behöver göra är att anlägga mer våtmarker, något som SVT Nyheter Skåne rapporterat om tidigare.

Köttkonsumtionen måste minska

En annan följd av klimatförändringarna är extremväder. Vi kan förvänta oss att både drabbas av torka likt den vi såg i somras, och även väldigt blöta perioder. Båda fenomenen är förödande för jordbruket. Jordbruket är beroende av vatten för att ge till djur och bevattna med, men skördar kan totalförstöras om det regnar för mycket.

– Vi måste försöka skapa matkedjor som inte går ett varv runt jorden, säger Johanna Alkan Olsson.

Inom matproduktion är kött den stora frågan. Vi äter alldeles för mycket kött och den globala köttindustrin orsakar stora klimatpåverkningar. Däremot är lokalproducerat kött inte ett nämnvärt problem, tvärtom är det positivt att ha djur som betar på de skånska markerna.

Parisavtalet gäller även lokalt

Enligt Johanna Alkan Olsson behöver regionen och kommunerna skapa förutsättningar för individerna att leva ett mer klimatvänligt liv och fatta klimatsmartare beslut.

– Der är svårt att välja att inte ta bilen om det inte finns någon bra kollektivtrafik där man bor, säger hon.

Skåne kan kännas litet i den globala fråga som klimatförändringarna är.

– För mig är själva essensen i Parisavtalet att alla måste dra sitt strå till stacken. Man kan inte säga att det inte spelar någon roll vad vi gör här, säger Johanna Alkan Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet