Barndop Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Skånes minst och mest döpande kommuner är grannar

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor skillnad bland Skånes kommuner när det kommer till hur många nyfödda som döps i Svenska kyrkan. Störst skillnad bland kommunerna är det mellan grannarna Malmö och Vellinge

Det är Svenska kyrkan som nu ger ut sin preliminära dopstatistik över 2016. I Skåne döptes under förra året knappt 43,6 procent av de födda. Vilket i stort sätt matchar rikssnittet på 44,1 procent.

Inom Skåne är skillnaderna desto större. I Malmö döptes bara knappt 24 procent av de födda vilket gör kommunen till den minst döpande kommunen i Skåne under 2016. Den andra ytterligheten på listan ligger inte längre bort än ett stenkast över kommungränsen till Vellinge. Där är det överlägset flest som döps i Svenska kyrkan. Hela 77,7 procent.

– Det finns skillnader mellan kommunerna där också, även om de inte är fullt lika stora. Det handlar om i vilken mån man håller fast vid den kyrkliga traditionen. Man kan se att det är lite lägre i storstäderna. I vissa stift är det vanligare att man både döper sina barn och konfirmeras, säger Pernilla Jonsson, chef för analysenheten på Svenska kyrkan, till Nyhetsbyrån Siren.

Pernilla Jonsson säger också att de stora skillnaderna bland annat beror på att en del kommuner har en större andel utlandsfödda personer som inte är medlemmar i Svenska kyrkan. En annan förklaring är att vissa kommuner har en stor andel församlingar som är knutna till ett annat trossamfund än Svenska kyrkan.

Biskopen ser en ökning bland kyrkans medlemmar

Lunds stifts biskop Johan Tyrberg är inte överraskad av skillnaderna i andelen döpta mellan de olika kommunerna.

– Man kan se på församlingar runt om i Skåne som inte ligger i de större städerna. Där är dopfrekvensen ganska hög, säger Johan Tyrberg.

Han framhåller också att olika trosuppfattningar är vanligare inne i de större städerna jämfört med de mindre. Det ser han som en förklaring till varför andelen döpta hos Svenska kyrkan är så pass låg i till exempel Malmö.

– I Malmö finns det en stor grupp muslimer och en stor grupp judar och då är det inte så konstigt att andelen döpta är lägre, säger han.

Den senaste tiden har Svenska kyrkan sett en liten uppgång i antalet dop. Det är enligt biskop Johan Tyrberg ett resultat av en informationskampanj om dopet.

– Vi har arbetat de senaste åren om att informera om vad dopet är för något och aktualiserad det i församlingarna och de är därför som vi har fått en uppgång i andelen dop. Vi kan se en ökning, inte något något dramatiskt, men en viss ökning, säger han.

Den nationella listan toppas av Jämtland där drygt 77 procent av de födda döptes. I andra änden av listan återfinns Stockholm som med sina 34 procent ohotat håller platsen som det län där minst andel döps per född invånare.

Så många procent av födda döps i Skånes kommuner

Vellinge: 77,7 %

Sjöbo: 71,1 %

Höör: 70,4 %

Bromölla: 70,3 %

Svedala: 70,0 %

Östra Göinge: 69,9 %

Ystad: 69,0 %

Hörby: 68,9 %

Skurup: 68,3 %

Höganäs: 66,5 %

Simrishamn: 66,2 %

Osby: 64,6 %

Tomelilla: 64,6 %

Klippan: 64,4 %

Örkelljunga: 62,9 %

Kävlinge: 61,7 %

Ängelholm: 61,5 %

Staffanstorp: 60,9 %

Hässleholm: 58,5 %

Lomma: 57,9 %

Perstorp: 56,8 %

Svalöv: 53,3 %

Trelleborg: 53,3 %

Båstad: 53,2 %

Eslöv: 53,1 %

Bjuv: 50,6 %

Kristianstad: 50,4 %

Åstorp: 46,1 %

Lund: 43,0 %

Helsingborg: 38,1 %

Landskrona: 33,2 %

Burlöv: 27,8 %

Malmö: 23,8 %

Antalet döpta mäts i proportion till antalet nyfödda det året. Det innebär att även de personer som valt att döpa sig innan konfirmation eller i vuxen ålder räknas med.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.