Ambitionen är att den nya tidplanen för journalsystemet ska vara klar i februari 2022. Foto: Emil Langvad/TT

Skånes nya journalsystem: Försenat igen och utan tidplan

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har Skånes nya journalsystem Millennium kostat regionen ungefär 45 miljoner kronor i månaden – trots att systemet ännu inte börjat användas och att det för tillfället saknas tidplan för när det kommer att införas.

Hur går det med den nya tidplanen?

– Det går inte så bra. Vi har inte alla förutsättningar på plats varken hos oss eller hos leverantören, säger Harald Roos, styrgruppsordförande för SDV, Skånes digitala vårdsystem, till SVT Nyheter Skåne. Han är den som leder arbetet med att införa det nya journalsystemet.

Drygt 400 regionanställda arbetar med det nya vårdsystemet. Många delar sin tid mellan sin ordinarie tjänst och projektarbete. Utöver regionens personal arbetar även ett hundratal konsulter med projektet.

Ett av de stora problemen är att journalsystemet inte lever upp till svensk och europeisk lagstiftning när det gäller skydd av känsliga personuppgifter. Systemet har även fått kritik av Integritetsskyddsmyndigheten, IMY.

Support i Europa

Det amerikanska bolaget Cerner som står bakom systemet arbetar just nu med en ny lösning.

– Vi måste säkerställa att Cerners nya europeiska supportorganisation byggs upp med länder som följer våra lagar. Därefter måste vi göra en ny riskanalys och kanske måste vi gå till IMY en gång till för ett samråd, säger Harald Roos.

Region Skånes ambition är att den nya tidplanen ska vara klar till februari nästa år. Då kan det även bli aktuellt med förhandlingar om ett eventuellt skadestånd för systemets förseningar.

– Först måste vi konstatera att det blir en försening. Förhandlingar om eventuella förseningsavgifter kan komma på bordet först när man har den nya tidplanen klar för sig, säger Harald Roos.

Oklar framtidsplan

När journalsystemet köptes in var det tänkt att det skulle tas i drift redan hösten 2020 i Skåne. För närvarande finns ingen tidplan för införande över huvudtaget.

SVT Nyheter Skåne har sökt Cerner Sveriges vd, Carolina Wallenius, som inte vill ge någon kommentar. I mejl skriver hon till SVT: ”Vi hänvisar alla frågor avseende Region Skåne till regionen, då vi inte kan kommentera enskilda kunder.”

I Skåne uppgår de totala kostnaderna för SDV hittills till 1,46 miljarder kronor.

Även i Västra Götalandsregionen, som också köpt in Millennium, dras systemet med stora förseningar och allvarlig kritik om patientsäkerhetsriskerna.

Se SVT:s tidigare granskning av det nya amerikanska journalsystemet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skånes digitala vårdsystem, SDV

Mer i ämnet