Med hjälp av ett första statligt bidrag på nära en halv miljard ska Skånetrafiken, trots minskat resande, kunna upprätthålla turtätheten för att motverka trängsel ombord på skånska bussar och tåg. Foto: Linda Fridh/SVT

Skånetrafiken har fått 469 miljoner för minskat resande

Publicerad

Skånetrafiken har fått 469 miljoner kronor i kompensation från staten för minskade intäkter på grund av minskat resandet under pandemin. Stödet täcker det första halvåret under 2020 men räcker inte för hela året, enligt Region Skåne.

Totalt omfattar stödet tre miljarder kronor som fördelats mellan landets regionala kollektivtrafikmyndigheter. Av dessa har Skånetrafiken fått 469 miljoner kronor.

– Det är glädjande att vi får full kompensation för månaderna mars till juni. Det kompenserar för våra förlorade intäkter i början av pandemin. Men vi kan också konstatera att det inte räcker för att kompensera för resten av året. Vi har fortfarande ett resande som ligger på ungefär hälften mot föregående år, säger Ulf Welin, tf trafikdirektör på Skånetrafiken, i ett pressmeddelande på onsdagen.

Syftet med det statliga stödet är att stödja kollektivtrafiken under pandemin och se till att det kan köras tillräckligt många bussar och tåg för att undvika trängsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet