Skånetrafiken räknar med att tappa ungefär 1.2 miljarder i intäkter i år, på grund av det minskade resandet. Foto: Hugo Lindkvist

Efter nya restriktionerna – Skånetrafiken tappade 10 procent av resenärerna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tisdagens nya coronaråd i Skåne har Skånetrafiken tappat ytterligare 10 procent av sina resenärer. Redan innan hade man sett en minskning i resandet på ungefär 40 procent.

Med anledning av coronaviruset och det minskade resandet räknar Skånetrafiken med att tappa ungefär 1,2 miljarder kronor i år, av en budget på totalt 6 miljarder.

Bara sedan i tisdags, då Region Skåne skärpte coronaråden på grund av den ökade smittspridningen, har Skånetrafikens resenärer minskat med 10 procent.

Coronavirus i Skåne

– Det finns två sätt att hantera det på. Antingen får man skjuta till skånska skattepengar eller få ytterligare statsstöd, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Enligt honom är det i nuläget inte aktuellt att höja biljettpriserna för att kompensera för inkomstbortfall.

Resenärernas ansvar

För att undvika trängsel uppmanar Skånetrafiken ännu en gång resenärer att fundera kring sitt resande.

- Rådet just nu är att titta på om man kan flytta sin resa eller åka senare, de som kan kan gå och cykla. Om du inte har någon annan möjlighet är du välkommen att åka med oss, säger Linus Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet