Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lundabon Mustafa Öteles försöker förgäves kontakta familj och släktingar i området där jordskalv dödat och skadat tusentals människor i Turkiet. Foto: SVT

Mustafa försöker ringa sina släktingar i Turkiet: ”Vi är ledsna och oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Lundabon Mustafa Öteles har familj och släkt i städerna Kahramanmaraş och Gaziantep i Turkiet. Så fort han fick veta att det varit ett jordskalv så ringde han sin svärmor. Men under dagen har telefonkontakten avbrutits och han vet inte hur de mår.

Jordskalvet i Turkiet var av magnituden 7,8 och inträffade tre mil norr om den turkiska staden Gaziantep nära gränsen mot Syrien. Mustafa Öteles fick ett sms av en släkting tidigt på morgonen. Hon hann meddela att hon var fast inne i ett hus, men sen var batteriet i hennes mobil slut och de tappade kontakten helt.

Skärrad och rädd

När Mustafa Öteles pratade med sin svärmor på morgonen så var hon skärrad och rädd.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

– Hon grät mycket och berättade hur det ser ut där. Alla fönster hade krossats och de kunde först inte komma ut. Men efter flera försök kunde de ta sig till bilen.

Körde till farbrodern

I huset där Mustafas yngre bror bor har trappan skadats. De var fast inne i huset men kämpade sig till slut ut och körde till deras farbror.

Kort efter telefonsamtalen försvann all möjlighet att kontakta familj och släktingar. Ingen svarar längre.

– Det är hemskt och jag känner mig hjälplös, berättar Mustafa Öteles.

Hör mer om Mustafas oro i klippet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet