Foto: Adam Ihse / TT

Omikronvarianten konstaterad i Skåne – första fallet i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall av den nya coronamutationen omikron har konstaterats i Sverige. Varianten påvisades i ett prov taget för lite mer än en vecka sedan från en person hemmahörande i Region Skåne.

Personen var nyligen hemkommen efter vistelse i Sydafrika och provet sekvenserades inom ramen för den pågående nationella övervakningen av SARS-CoV-2.

– Det här fallet upptäcktes i vår vanliga övervakning av virusvarianter. Det innebär bland annat alla positiva fall som har koppling till utlandsresor skickas för sekvensering för att fastställa vad det rör sig om för variant, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten: ”Bör ta den på stort allvar”

Personen testades för en dryg vecka sedan och Folkhälsomyndigheten bekräftade under måndagen genom ett pressmeddelande att det rörde sig om nya virusmutationen.

– Det var väntat att vi skulle hitta varianten även i Sverige eftersom den upptäckts i ett flertal andra länder i Europa. De uppgifter vi har om varianten gör att vi bör ta den på stort allvar tills vi har mer kunskap, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i pressmeddelandet.

Enligt TT kan Folkhälsomyndigheten inte säga om personen i fråga var vaccinerad eller inte med hänvisning till att de inte uttalar sig om detaljer i individuella fall.

Alla resenärer från södra Afrika testas

Sedan i fredags, den 26 november, finns en myndighetsrekommendation om att alla resenärer från södra Afrika ska testas för covid-19 vid ankomst till Sverige, att de ska ta ett nytt test efter fem dagar samt stanna hemma under sju dagar efter hemkomsten.

Sedan tidigare råder också inreseförbud från länderna i regionen.

Hör Angelique Coetzee, läkaren i Sydafrika som upptäckte omikron-varianten, om hennes bild av virusmutationen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.