Allt färre bebisar i Skåne ammas. Det vill Region Skåne ändra på. Foto: TT

Skånsk amningsstrategi går på export

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella amningsveckan startar på söndag och arbetet med att få fler kvinnor i Skåne att amma lyfts fram som ett bra exempel av Världshälsoorganisationen, WHO.

Fler kvinnor ska få möjlighet att amma. Därför har Kunskapscentrum kvinnohälsa och barnhälsovård det senaste året arbetat med att ta fram en regional amningsstrategi för Skåne.

– Alla som kan och vill amma ska få de bästa möjliga förutsättningarna att göra det, säger Anna Kjellbom, allmänläkare och folkhälsovetare på Kunskapscentrum kvinnohälsa.

Syftet är att stärka amningsvården och göra så att fler får möjlighet att amma.

Bland annat känner endast tre av tio deltagare till att amning kan skydda mot bröstcancer och fyra av tio känner till att amning kan minska risken för övervikt och fetma hos barnet senare i livet, säger Anna Kjellbom i en intervju med SVT Nyheter Skåne i september 2020.

Amingsfrekvensen minskar

Trots att amning har stora hälsofördelar har amningsfrekvensen minskat på senare år. Minskningen är störst bland de yngsta barnen. I Skåne helammades 15 procent av barnen födda 2017 i sex månader och nästan vart sjätte barn ammades inte alls vid fyra veckors ålder.

Amning är en sedan länge en prioriterad fråga för WHO. Inför den internationella amningsveckan, 1-7 augusti, kommer att WHO att publicera en artikel om Skånes amningsstrategi på sin hemsida.

– Det känns jätteroligt! En ökad medvetenhet om amningens betydelse för folkhälsan är angeläget och jag hoppas att det kan bli ett mer prioriterat område inom vården framöver, säger Anna Kjellbom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.