Silvana Imam vid Guldbaggegalan 2018 på Cirkus i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skånsk dokumentärfilm vann guldbagge

Uppdaterad
Publicerad

2017 års Guldbagge för Bästa dokumentärfilm gick till den Skåneproducerade dokumentärfilmen ”Silvana – väck mig när ni vaknat” i regi av Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis.

Det presenterades på måndagskvällens Guldbaggegala från Cirkus i Stockholm.

– Helt sjukt kul! Det har varit så viktigt för oss att få berätta den här historien och vi hoppas att den kan stärka andra. Det har också varit fett att visa att det går utmärkt att arbeta kollektivt, både i och från olika delar av Sverige, säger Christina Tsiobanelis och Mika Gustafson.

Övriga två nominerade filmer i dokumentärfilmsklassen var ”Brev till en seriemördare” i regi av Manal Masri samt ”Himlens mörkrum” i regi av Nils Petter Löfstedt. Även dessa två filmer är producerade i Skåne och samproducerade av Film i Skåne.

Dessutom tilldelades Julia Kijowska en Guldbagge för Bästa kvinnliga biroll för rollen som Agnieszka i ”Jordgubbslandet” i regi av Wiktor Ericsson. Även ”Jordgubbslandet” är en skånsk samproduktion, som utspelar sig på Listerlandet i Blekinge.

Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö, BUFF, fick årets Gullspira för ”enastående insatser för svensk barnfilm”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.