Efter många granskningar och anmälningar — nu riskerar den skånska läkaren åtal. Arkivbild. Foto: Cleis Nordfjell/SvD/TT

Skånsk läkare skrev ut narkotika – anmäld 18 gånger 

Publicerad

Frikostig förskrivning av narkotiska medel i farligt höga doser — läkaren i Skåne har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, inte mindre än 18 gånger på sju år. Nu riskerar han åtal, rapporterar tidskriften Alkohol & Narkotika. 

Förskrivningen ska ha varit så omfattande att läkaren blivit ökänd på skånska apotek, enligt tidningen. 

– Han fortsatte att skriva ut narkotika efter indragen förskrivningsrätt och skyllde på att han skulle överklaga, säger en farmaceut som vill vara anonym till Alkohol & Narkotika.  

Granskad 2013

Redan när läkaren granskades första gången 2013 upptäckes flera felaktigheter. Bland annat ska läkaren ha skrivit ut tusentals narkotiska tabletter till olika patienter, varav en fick recept på nio månaders förbrukning — under en enda månad. 

Men uppmaningen om att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) skulle dra in hans rätt att förskriva narkotikaklassade läkemedel krävde ytterligare granskningar och förbudet blev verklighet först 2019. 

Även i Danmark

Läkaren har under den tiden dragit på sig uppmärksamhet även på andra sidan sundet, och danska Styrelsen for Patientsikkerhed har också valt att begränsa läkarens förskrivningsrätt. 

Det stannar dock inte vid narkotikaklassade tabletter — läkaren har dessutom suttit i styret för den medicinska klinik i Malmö som krävdes på vite efter att ha marknadsfört medicinskt cannabis på företagets hemsida och sociala medier år 2019. Läkemedelsverket ansåg att tilltaget utgjorde marknadsföring av icke godkända läkemedel, då kliniken ska ha skrivit att man fått licens på ett läkemedel som är tillåtet utomlands, men inte i Sverige. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer