61-årig man får böter för kommentar på Facebook

Publicerad

En 61-årig man från södra Skåne döms för en kommentar han gjort i en Facebook-grupp i augusti.

Under ett inlägg i den öppna Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige” kommenterade mannen: ”Jävla Blattepack!!!! Tårgas och sen ut från detta land”.

Mannen hävdar att kommentaren endast är riktad mot de individer som ursprungsinlägget handlar om och inte mot den generella gruppen invandrare. Tingsrätten bedömer dock att ordvalet otvetydigt framstår som generellt nedsättande mot gruppen icke-nordiska invandrare.

Eftersom kommentaren skett i en öppen Facebook-grupp där den kunnat läsas av ett mycket stort antal personer, menar tingsrätten att gärningen inte bedöms som ringa. Därför dömer Ystads tingsrätt mannen för hets mot folkgrupp.

Straffvärdet motsvarar enligt tingsrätten en månads fängelse. Eftersom mannen tidigare är ostraffad döms han istället till 40 dagsböter, totalt 13 200 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer