John Dahlquist ska hjälpa till att bygga upp det kinesiska OS-teamet i skejtboard Foto: SVT

Skånsk rektor ska skejta kineser till OS

Uppdaterad
Publicerad

Skejtboard blir en egen OS-gren 2020. Kina har därför vänt sig till skejtboardgymnasiet i Malmö för få hjälp att bygga upp ett team.

– Jag ska stanna en månad i Shanghai, berättar John Dahlquist, biträdande rektor.

I höstas blev Malmöåkaren Oskar Rozenberg världsmästare i skejtboard i Shanghai i Kina. Tävlingen följdes med stort intresse av de kinesiska värdarna. Var nånstans hade världsmästaren lärt sig åka så bra? 

För någon månad sedan kom därför Kinas utsända till Malmö för att rekrytera en lärare från skolan som lärt upp världsmästaren – skejtboardgymnasiet Bryggeriet i Malmö. Och om någon dag åker biträdande rektorn till Shanghai för att möta det blivande kinesiska OS-teamet.

– Jag har ingen aning om vad som väntar, konstaterar John Dahlquist. Kina är något av en vit fläck när det gäller skejtboard.

Foto: SVT

Det finns en stor skejtpark i Shanghai, men inga välkända kinesiska åkare. Det är därför ovisst om teamet består av redan rutinerade åkare eller om Kina valt ut till exempel en grupp elitgymnaster som ska lära sig åka.

– Jag tror att Kina kanske har atletisk syn på det här med att skapa ett OS-lag, säger han. Å andra sidan har jag alltid fantiserat om vad som skulle hända om en idrottare som Stefan Holm skulle åka skejtboard, hur högt skulle han kunna hoppa?

Att enbart försöka åstadkomma svåra trick står dock i bjärt kontrast till hur ungdomarna på Bryggeriet tränar skejtboardåkning, påpekar John Dahlquist. Skejt kan också betraktas som en form av dans, en konstform

– Åkningen handlar mycket om frihet och om att få uttrycka sin egen kreativitet, förklarar han. Och det finns gott om bevis på att de som lyckas odla sin kreativitet också blivit några av världens bästa åkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.