Arkivbild Foto: TT/ Gunnar Lundmark

Skånsk studie upptäcker naturlig immunitet av fågelinfluensa

Publicerad

En studie gjord på Lunds universitet visar att influensasjuka gräsänder naturligt utvecklar ett skydd mot andra influensatyper, bland annat den aggressiva varianten fågelinfluensa.

– Om gräsänder som får naturlig influensa blir ressistenta mot andra influensor kan det sakta ned spridningen av farlig influensa, säger Neus Latorre-Margalef, forskare på Lunds universitet.

Gräsänder får influensa varje år och bland fåglar finns det många fler influensatyper än vad det finns bland människor. De två influensatyperna H5N1 och H5N8, det vill säga den aggressiva fågelinfluensan är några av de influensatyper som finns bland fjäderfän.

Studien visar att de gräsänder som smittas av mildare varianter av influensa får ett skydd mot andra influensatyper, även de aggressiva typerna.

– Infekteras de med väldigt lika virus blir de väldigt ressistenta, säger Neus Latorre-Margalef.

Det har funnits några studier tidigare i ämnet, men det som forskarna kommit fram till nu visar på att skyddet ökar desto mer lika influensorna är.

– Det kan hjälpa oss att förstå hur systemet fungerar för att kunna få fram bättre vaccin, säger Neus Latorre-Margalef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer