I klippet berättar några högstadieelever huruvida de håller med rapporten eller inte. Foto: SVT/Mathea Jakobsson

Unga skåningar röker och dricker mindre – men stressar mer

Uppdaterad
Publicerad

Mer stress, snus och energidryck. Samtidigt dricker skånska elever mindre alkohol och en majoritet ser ljust på framtiden. Det visar Region Skånes stora folkhälsoundersökning.

26 000 skånska elever i årskurs 6 och 9 och gymnasiets år 2 har svarat på en lång rad frågor om hur de mår och trivs med livet. Och när Region Skåne nu presenterar sin rapport så finns det en hel del att glädja sig åt.

En majoritet av de som svarat tycker att de har god hälsa, de är nöjda med sig själva och ser ljust på framtiden. Svaren visar också att eleverna röker och dricker mindre, jämfört med den förra rapporten som kom för fem år sedan. De allra flesta i samtliga årskurser tycker också att de har lätt att prata med sina föräldrar eller andra vuxna om de har problem.

Fler mår dåligt

Men det finns också siffror som oroar, framför allt när det gäller stress och psykisk ohälsa. Flickor mår sämre än pojkar och den största försämringen har skett bland flickor i årskurs 6. I den gruppen har andelen som uppger att de är nöjda med sig själva minskat med 17 procentenheter. Bland flickorna i sexan har också andelen som mått dåligt i minst två veckor ökat med 19 procentenheter.

De elever som mår dåligt söker också hjälp i mindre omfattning. Särskilt gäller det pojkarna. Bland de pojkar som mått dåligt i mer än två veckor, var det bara hälften så många som bad om hjälp hos elevhälsan 2021 jämfört med 2016.

Mer snus och energidryck

Eleverna röker och dricker alltså mindre. Däremot dricker de mer energidryck och snusar mer. Snusandet ökar i alla grupper och mest snusar pojkarna på gymnasiet. Det ökar även i sexan, men ligger på en väldigt låg nivå. Pojkarna lägger också mer tid på digitala spel. Nästan hälften av pojkarna i nian uppgav att de spelar mer än tre timmar per dag. Men spelandet har också ökat bland flickorna.

Nöjda med livet

På det hela taget är ändå eleverna i rapporten nöjda med sina liv. Detsamma gäller framtidstron. Pojkarna ser mer ljust på framtiden än flickorna. På totalen ser en majoritet av de unga framtiden an med tillförsikt. Men andelen som gör det minskar och mest bland flickorna i sexan.

Från Folkhälsorapporten

– Majoriteten i rapporten skattade sin hälsa som god eller mycket god. Tendensen är att yngre mår bättre än äldre.

– Den psykiska ohälsan ökar och mest bland fickorna i årskurs 6.

– Flickor känner sig mer stressade över skolarbetet än pojkar. I nian och på gymnasiet säger 6 av 10 flickor att de är stressade och det är dubbelt så mycket som bland pojkarna. Stressen kryper också neråt i åldrarna. Idag är det dubbelt så många flickor i sexan som känner sig stressade jämfört med den första mätningen 2012.

– En majoritet tycker det är lätt att prata med sina föräldrar eller andra vuxna om sina problem. Yngre tycker det är lättare än äldre och pojkar har lättare än flickor.

– Däremot är det färre pojkar än flickor som uppger att de har en nära vän som de kan prata med. Trots det känner sig flickorna mer ensamma. I nian är det 37 procent av flickorna som känner sig ensamma minst en gång i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.