Foto: TT

Skånska elever testar digitala prov

Uppdaterad
Publicerad

Hundra skolor i Sverige ska vara med och utveckla de nya digitala nationella proven. 13 av dem finns i Skåne.

Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att utveckla de nya digitala proven. Under försöksperioden 2018-2021 ska tekniska lösningar och rutiner utarbetas. Bland annat måste man se vilken digital infrastruktur som krävs på alla landets skolor för att det hela ska fungera.

Regeringen hoppas att digitala prov ska göra att rättning och bedömning blir smidigare och mer rättvis. Man hoppas också att fusket som orsakas av att prov kommer på avvägar före själva provtillfället ska kunna undvikas.

Klart om fyra år

För att testa systemet har hundra olika skolor i Sverige valts ut, både grundskolor och gymnasieskolor. Även specialskolor, sameskolor och KomVux finns med i försöket. Under testperioden ska eleverna på de utvalda skolorna göra både de vanliga nationella proven på papper och de digitala försöksproven. 2022 ska allt vara klart för att samtliga Sveriges skolor ska gå över till digitala prov.

De skånska skolor som är med i försöket är:

Bokelundaskolan, Örkelljunga

Montessoriskolan Fyrkappan, Sjöbo

Mölleskolan, Östra Göinge

Humlemadskolan, Burlöv

Jens Billeskolan, Bjuv

Naverlönnskolan, Svedala

Malmö friskola, Malmö

Högastensskolan, Helsingborg

Nils Fredriksson Utbildning, Svedala

Örkelljunga Utbildningscentrum, Örkelljunga

Åbyskolan, Klippan

Ystads gymnasium, Ystad

Söderslättsgymnasiet, Trelleborg

Fria läroverken, Malmö

Urvalet har gjorts av Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.