Foto: SVT/Arkiv

Nej till skånska flaggan i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna ville ha den skånska flaggan hissad utanför Rådhus Skåne i Kristianstad. Motionen stötte på patrull men nu har frågan utretts.

Det rådde oklarheter huruvida det passade sig eller inte att ha den skånska rödgula korsflaggan hissad tillsammans med den svenska utanför Rådhus Skåne i Kristianstad.

Därför halades flaggan när Region Skåne flyttade in i lokalerna och fanans vara eller icke vara i sammanhanget har sedan dess diskuterats. Ärendet fick tillslut utredas av en heraldiker som nu kommit fram till att flaggan bör undvikas i sammanhanget, det skriver P4 Kristianstad.

– Den korsprydda landskapsflaggan har nämligen inte en officiell status och ska därför undvikas i officiella sammanhang, säger biträdande statsheraldikern Carl Michael Raab.

Flaggan med Skånes landskapsvapen, en röd grip på gyllene botten, får däremot gärna vaja jämte den svenska. Den blågula flaggan ska dock alltid ha hedersplatsen på den mittersta flaggstången vid ojämnt antal stänger och till höger sett från byggnaden vid jämnt antal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer