Skånska bönder stryks från lista över miljöbovar

Uppdaterad
Publicerad

Det skånska jordbruket har under årtionden funnits med på Östersjöländernas egna svarta lista över utsläpp i havet. Nu har det strukits. Det upprör miljörörelsen.

– Det är ett lite märkligt beslut, säger Lennart Gladh, Östersjöexpert på Världsnaturfonden.

För 20 år sen utsåg länderna runt Östersjön genom organisationen HELCOM de 162 allvarligaste utsläppskällorna från jordbruk, reningsverk och industrier. Under åren har de betats av en efter en. Polska reningsverk har renoverats, ryska industriutsläpp renats, men det skånska jordbruket har alltjämt stått kvar på den svarta listan.

Men så vid det senaste mötet stryks det. Lennart Gladh har granskat beslutsunderlaget. Han är mycket kritisk.

– Det ska inte bort, det är bara att titta hur det ser ut runt Skånes kuster. Och många skånska åar och sjöar är mycket övergödda.

– Det är mycket förvånande att det tas bort, när det fortfarande finns så stora problem, säger Jan Isaksson, havsmiljöexpert på Greenpeace.

Men från miljödepartementet vidhåller man att det gjorts tillräckligt för att minska övergödningen.

– Det handlar om åtgärder för att minska övergödningen och vi gör bedömningen att vi har åtgärdat väldigt mycket av de här delarna, säger statssekreterare Anders Flanking (C).

För tidigt att andas ut

I våras publicerades en undersökning av hur övergödningen från jordbruket har förändrats under de senaste 20 åren. Den visar att kväveutsläppen minskat något, men att fosforutsläppen är oförändrade.

– Vi kan absolut inte andas ut. Det undersökningar visar är att de åtgärder som genomförts har gett resultat, men det är mycket kvar, säger Jens Fölster, forskare på SLU.

Frågan är ju vad det spelar för roll om man finns med på en lista eller inte.

– Det blir ett pekfinger att man ska göra mer. Tar man bort det så sjunker motivationen och statusen, man får intrycket att allt är frid och fröjd vilket det inte är, säger Lennart Gladh.

Miljöbovslistan

Här hittar du HELCOMS sida om hotspots i Östersjöområdet.

Här finns rapport från Jens Fölster m fl från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.