Över 1 000 konstverk tillhörande Region Skåne har försvunnit när de lånats ut till kommunerna. Konsten på bilden tillhör inte regionen. Arkivbild. Foto: TT

Skånska kommuner har slarvat bort över 1 000 konstverk

Publicerad

När Region Skåne skulle gå igenom sin konstsamling för att vårda den började de med att hämta hem verk de lånat ut till kommunerna. Då visade det sig att över 1 000 av verken var försvunna.

Verken lånades ut för över 20 år sedan, innan Region Skåne ens fanns. Därför har olika kommuner olika avtal beroende på vilket landsting de har tillhört. Totalt är det 3 374 verk som lånats ut, 2 283 har lämnats tillbaka, men 1 091 saknas fortfarande.

Kommunerna har haft olika avtal och flera av dem har ersättningskrav. De har nu därför fått betala tillbaka närmare 700 000 kronor för de saknade verken. Men detta gäller alltså enbart de verk med ersättningskrav.

Minst ett fall av stöld

Hur verken försvunnit är oklart.

– De har säkert flyttats runt en del under de här åren, och de kan ha försvunnit i samband med det. Men jag kan inte säga att de har stulits. Det kan nog finnas olika anledningar. I ett fall, i Lund, vet vi att det rör sig om stöld, säger Mats Hallberg, biträdande kulturchef på Region Skåne.

Kristianstad värst

Kristianstad är den kommun där flest verk saknades. Där hade 181 verk, till ett värde av 218 000 kronor försvunnit.

Nu är första etappen av inventeringen avklarad. I nästa etapp ska resten av regionens konst inventeras. Totalt rör det sig om närmare 35 000 verk som ska ses över, med ett värde på över 110 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer