Ny pjäs om skånska mord vill lyfta fram de drabbades sorg. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Skånska mord blir teaterpjäs

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett flera mord i Skåne som uppmärksammats i media och som etsat sig fast i mångas medvetande.

Tio av dessa skånska mord har legat till grund för dramatikern Kristian Hallberg pjäs ”Skånska mord” som har urpremiär på Intiman i Malmö på fredag den 10 februari.

De mord som pjäsen utgår ifrån har skett i Klippan, Hörby, Bjuv, Ystad, Teckomatorp och Malmö.

– Jag vill att man bär med sig dessa berättelser. Jag skulle vilja att man får vara i sina förluster, att man pratar om förluster och hur det är att förlora någon man älskar, säger regissör Tobias Hagström-Ståhl, till SVT Nyheter Skåne.

Ett aktuellt ämne

För skådespelarna är pjäsen speciell. Det som händer på scenen är högaktuellt. Bara i Malmö har 13 mord skett det senaste året.

– Det handlar inte bara om morden. Det handlar om de som är offer, förövare och dem som finns runt omkring. Jag tror inte detta har visats på en scen tidigare, säger Kerstin Andersson, skådespelare.

Skådespelarna har flera roller och Natalie Sundelin spelar bland annat barn i en av berättelserna. Ett barn som har en pappa som mördat hennes mamma.

– Jag har tycker det är viktigt att lyfta fram barnen, hur de tänker och agerar när de drabbas av en stor förlust, säger Natalie Sundelin.

Hennes kollega Johan Hafezi fyller i:

– Det är bra att vi tar upp det på teatern. För hur närmar man sig sorgen?

Anhöriga är informerade

Anhöriga till offren, de som upplevt de verkliga händelserna, har blivit kontaktade av stadsteatern.

– Vår teaterdirektör har informerat de anhöriga via riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, säger Carina Hebelius, informatör på Malmö stadsteater.

”Skånska mord” har premiär på Intiman på fredag den 10 februari. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer