Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här såg det ut i Malmö 2019 när poliser från andra regioner skickade extra resurser till Skåne. Foto: TT

Skånska poliser skickas till Stockholm: ”Vill bidra så mycket det går”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Stockholm kallar in hjälp från andra polisregioner för att stävja våldsvågen i huvudstaden. Flera poliser skickas från Malmö och övriga Skåne, men utlåningen kommer inte påverka det dagliga arbetet, menar polisen.

– Vi har samma service som för en månad sen, säger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen.

Exakt hur många som skickas till Stockholm vill polisen i Malmö inte gå in på.

– Vi är väldigt försiktiga så vi inte kan underlätta kartläggning kring hur många vi är eller vår förmåga, säger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen.

Facket värnar arbetsmiljön

Polisens fackförbund i region Syd menar att de tittar på att villkoren blir så bra som möjligt för de som ska arbeta i Stockholm.

– Men framför allt handlar det om att säkerställa att arbetsmiljön blir bra för de som är kvar och arbetar här hemma, säger Sophia Willander, ordförande i Polisförbundet region Syd.

Ska inte påverka utryckningar

Trots att poliser försvinner från polisregion Syd, menar Nils Norling att det dagliga arbetet inte påverkas.

– Det kan finnas ett antal poliser som tar ett övertidspass för att täcka upp. Det går att göra justeringar. Vi ser inga omedelbara risker med utlåning, säger Nils Norling.

Vill gärna hjälpa andra

Främst handlar det om poliser i så kallade akutverksamheter, inte utredare och analytiker. Malmö har sina egna problem med den grova kriminella miljön och har tidigare fått hjälp från andra polisregioner när våldet eskalerat.

– Vilket polisområde i Sverige som helst skulle säga att vi vill ha fler poliser. Men samtidigt måste vi hjälpas åt. Vi har fått mycket god hjälp av kollegor i Stockholm vid tidigare tillfällen och vill så klart hjälpa dem där det finns möjlighet, säger Nils Norling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer