Foto: SVT/TT

Skånska politiker eniga: ”Fixrum” inget för oss

Publicerad

Köpenhamns kommun erbjuder missbrukare så kallade fixrum där de kan inta narkotika under kontrollerade former. Detta är dock ingen väg som Region Skånes ledande politiker vill gå.

– Det skulle legitimera ett illegalt narkotikamissbruk och det är inte det vi önskar, säger regionstyrelsens vice ordförande Anders Åkesson (MP).

– Vi vill skapa bättre förutsättningar för behandling i stället så man kan sluta sitt missbruk.

Opposition och regionledning eniga

– I Sverige är det kriminellt att bruka narkotika. Därför skulle det sända fel signaler att tillhandahålla rum med personal som till och med hjälper missbrukaren att hitta kärlen, säger oppositionens talesperson, regionrådet Carl Johan Sonesson (M).

Även om ett fixrum skulle rädda liv, är det ingen väg han vill gå.

– Det kan absolut vara så att ett fixrum kan göra att man undviker överdoser. Samtidigt vill vi ju få människor att sluta med sitt missbruk, säger Carl Johan Sonesson (M).

Tror mer på sprutbytesprojekt

Både han och Anders Åkesson (MP) talar sig varma för sprutbytesprojektet, som pågått i Skåne sedan mitten av åttiotalet.

– Sprutbytesprojeket och att man på vårdcentraler erbjuder narkotikaliknande läkemedel, som Metadon och Subexone, är en bättre väg att gå, säger Carl Johan Sonesson (M).

När det gäller att förhindra överdoser lyfter Anders Åkesson (MP) fram nässprejet Naloxon, som bryter opiateffekten och som Region Skåne ansökt om att få testa.

– Det skulle kunna finnas ute i verkligheten och jag har en förhoppning om att det kan finnas hos socialtjänst och hos polis så småningom.

”Kriminalisering är bra”

Varken den rödgröna regionledningen eller oppositionen är beredda att verka för den lagändring som krävs för att införa den danska modellen.

– Nej, kriminalisering är bra och vi bör ha kvar det signalsystemet, säger Carl Johan Sonesson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.